Η Καστανούσσα

Της Ελένης Αργυροπούλου
Η Καστανούσσα ανήκει στο Δήμο Σιντικής ( Πρώην Δήμο Κερκίνης ) Έχει 700-750 κατοίκους, και υψόμετρο 272-280 μέτρα. Βρίσκεται διάμεσα στα βουνά του Μπέλλες και των Κρουσίων, έχει πλούσια βλάστηση και καλή ρημοτόμηση . Οι κάτοικοι της είναι πολύ φιλόξενοι , πρόσφυγες από τον Πόντο, και η διάλεκτος των παλαιοτέρων ποντιακή. Οι κύριες καλλιέργειες τους είναι ο καπνός, το σιτάρι, το καλαμπόκι κ.α.
Επίσης ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Στην Παλαιά Καστανούσσα με υψόμετρο 1800 μέτρα. (Πρώην Πάλμους) που σημαίνει Μελοχώρι εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες Έλληνες το 1923-1924 με την ανταλαγή. Το χωριό κάηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1947 στον εμφύλιο πόλεμο. Σώθηκαν μόνο τα τείχη της νεόχτιστης Εκκλησίας, και παρέμειναν λίγα ερείπια του Σχολείου. Αναστηλώθηκαν το 2002 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο , και τους κατοίκους του χωριού , και από διάφορους φίλους των γύρο περιοχών . Έκτοτε ο Σύλλογος έχει ενεργό δράση και δημιούργησε το χορευτικό ποντιακό συγκρότημα.
Επίσης έχουν μετατρέψει το σχολείο σε λαογραφικό Μουσείο με παλαιά αγροτικά εργαλεία, σκεύη κουζίνας, φωτογραφίες ,και άλλα αντικείμενα . Στον ίδιο χώρο στην αυλή κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος, που γιορτάζει η Εκκλησία διπλή εορτή ,και την Γενοκτωνία των ποντίων, γίνετε μεγάλο πανηγύρι. Πρώτα αρχίζει η Θεία Λειτουργία μετά η επιμνημόσυνη δέηση από τον Δεσπότη και από πολλούς παππάδες, με καταθέσεις στεφάνων, και ομιλίες διαφόρων τοπικών αρχόντων. Εντωμεταξύ μοιράζονται πλούσια παραδοσιακά εδέσματα όπως σουρβά , πισία, περέκια και άλλα ποντιακά γλυκά και πίττες.
Οι μικροπωλητές στήνουν τους πάγκους τους με διάφορα είδη. Όπως βιβλία ποντιακές λύρες , βότανα , λικέρ, μαρμελάδες και άλλα διάφορα είδη. Ο κόσμος μαζεύεται στην αυλή του Μουσείου και διάφοροι σύλλογοι χορεύουν με την σειρά τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Στο τέλος γίνεται μεγάλο ξεφάντωμα από πολλούς παρευρισκομένους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s