Παραδοσιακά Ποντιακά Φαγητά του Τόπου μας

Της Ελένης Αργυροπούλου

ΛΑΧΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Πλένουμε καλά τα μαύρα λάχανα, τα κόβουμε ψιλά , τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε . Σε  μια κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και τα λάχανα για αρκετή ώρα. Μετά ρίχνουμε νερό ζεστό να πάρει μια βράσει, ρίχνουμε τα (βρασμένα φασόλια άσπρα μικρά) μια χούφτα , να βράσουν όλα μαζί καλά .Αν θέλουμε ρίχνουμε καφτερό πιπέρι , η μαύρο πιπέρι, και  λίγη σάλτσα. Όταν ψηθούν 5 λεπτά πριν να κλείσουμε την  κουζίνα , διαλύουμε σε ένα  μπολ 3-4 κουταλιές της σούπας καλαμποκίσιο αλεύρι με λίγο ζουμί από την κατσαρόλα, της σούπας. Τα  αφήνουμε  να ψηθούν  άλλα   5 λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο.

ΣΟΥΡΒΑ – ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΡΚΟΤΟ (Σπασμένο Σιτάρι)
Πρώτα πλένουμε το κορκότο , μετά το  ρίχνουμε στην κατσαρόλα σε νερό που βράζει , βάζουμε το αλάτι και το  αφήνουμε να βράζει . Σε άλλο  τηγάνι βάζουμε βούτυρο η λάδι όταν λιώσει ρίχνουμε λίγη ρίγανη και δυόσμο η και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέσα στο  λάδι, και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, το αφήνουμε λίγο να βράσει και μετά το κατεβάζουμε από την κουζίνα . Σε  ένα μπολ ρίχνουμε το στραγγιστό γιαούρτι και ρίχνουμε από την κατσαρόλα λίγο-λίγο από τον ζωμό του, το χτυπάμε καλά , και το ξαναρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα  και η σούπα μας είναι έτοιμη.

ΠΙΣΙΑ (ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ)
Πιάνουμε την μαγιά με λίγο νερό και αλεύρι . Μετά σε μια λεκάνη βάζουμε αλεύρι, λίγο ξύδι, αλάτι νερό, και την μαγιά που  έχει  φουσκώσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει, το ξαναζυμώνουμε και όταν φουσκώσει για δεύτερη φορά. Το ανοίγουμε σε στρόγγυλα  πιττάκια, στην μέση βάζουμε το τυρί η πατάτα κτλ και  τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν.
Στο τηγάνι να καεί καλά το λάδι ψήνουμε τα πισία και τα βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί για να μην έχουν λάδι, και είναι έτοιμα.

ΠΕΡΕΚΙ (ΠΙΤΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ)
Από την αρχή  τα φύλλα ψήνονται στη φωτιά  για αυτό είναι μια νόστιμη πίττα.
Πρώτα σε μια λεκάνη ρίχνουμε  νερό αλάτι και αλεύρι , τα ζυμώνουμε και τα ανοίγουμε με τον  πλάστη  όπως τα φύλλα της πίττας.  Κάτω σε ένα μέρος βάζουμε ξύλα τοποθετούμε επάνω μια πυροστιά , μια λαμαρίνα και από επάνω ένα σίδερο στρόγγυλο ειδικά για αυτήν την δουλεία. Ψήνουμε επάνω τα φύλλα και από τις δυο μεριές και μετά πλάγια  στα κάρβουνα για να φουσκώσουν . Τα απλώνουμε σε  τραπεζομάντιλα ανοιχτά ένα-ένα μέχρι να ξεραθούν .
ΣΥΝΤΑΓΗ
5-8   Φύλλα. 1. Τηγάνι  2. Τυρί. 3. Βούτυρο.
Σε ένα μπολ ρίχνεις νερό και λίγο αλάτι εκεί βρέχεις τα  φύλλα  ένα- ένα . Βάζεις στο τηγάνι το βούτυρο να  βρέχεις ένα φύλλο το βάζεις στο τηγάνι με μια πιατέλα το γυρίζεις από την άλλη μεριά , μετά πάλι βούτυρο επάνω από το άλλο φύλλο βάζεις το δεύτερο πάλι την πιατέλα επάνω στο τηγάνι το γυρίζεις βάζεις τυρί , μετά κάθε δυο φύλλα όπως είπαμε βάζουμε τυρί, και στο τέλος δυο φύλλα χωρίς τυρί . Το βάζουμε στην πιατέλα και είναι έτοιμο.

Σχολιάστε