Επίσκεψη στο εργαστήριο κατασκευής ξυλόσομπων «Φωκάς»

Του Παναγιώτη Ακριτίδη

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 επισκεφτήκαμε την επιχείρηση παραγωγής παραδοσιακών ξυλόσομπων και όχι μόνο (καζάνια κ.α.) «Φωκάς» στην Ροδόπολη Σερρών, 100 μέτρα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Ροδόπολης.

DSC_0004

Εκεί μας δέχτηκε ο ιδιοκτήτης αλλά και το προσωπικό του.

Στην συνέχεια, μας μίλησε για την παραδοσιακή ξυλόσομπα με φούρνο, που την κατασκευάζουν από το 1935, την οποία την δημιουργούν με κατάλληλη επεξεργασία των πρώτων υλών με την βοήθεια κάποιων εργαλείων. Όπως για παράδειγμα το σίδερο που είναι σε φέτες, αφού το κόψουν στις διαστάσεις που θέλουν, το διαμορφώνουν με ορθή γωνία εκεί που πρέπει, και ενώνουν τα κομμάτια αυτά μεταξύ τους.

DSC_0052 DSC_0069

Επίσης, μας εξήγησε την λειτουργία της, που ήταν πολύ έξυπνη. Και ότι έχει εσωτερική επένδυση από κοκκινόχωμα της λίμνης Κερκίνης, το οποίο ήταν ξεραμένο σε μορφή τούβλου, για να διατηρεί την ζεστή. Μας είπε ότι το φαγητό γίνεται πολύ πιο νόστιμο στην σόμπα αυτή, και το επιβεβαίωσαν οι εκπαιδευόμενοι που είχαν φάει φαγητό από τέτοια σόμπα.

DSC_0057

Ακόμα, μας είπε ότι η επιχείρηση είναι οικογενειακή την είχε ο παππούς του, ο οποίος είναι σε μεγάλη ηλικία τώρα, και κάθε πρωί έρχεται και ασχολείται λίγες ώρες με την δουλειά.

Μετά το τέλος της επίσκεψης μας περπατήσαμε λίγο στα σοκάκια της Ροδόπολης, όπου η παρέα με τα αστεία της, ο τόπος με τις ομορφιές του, μας θύμισε παλιές καλές εποχές, σαν τότε που πηγαίναμε μικροί σχολείο.

DSC_0063 DSC_0101

Στο τέλος καθίσαμε σε μια καφετέρια, βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, και ήπιαμε το ρόφημα μας.

DSC_0151

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s