Eπίσκεψή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου

Της Σταυρούλας Συμεωνίδου
Μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας επισκέψεων , ξεχωριστή ήταν και η επίσκεψή μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου. Δράσεις σαν και αυτή κατά την άποψή μου είναι ότι πιο καινοτόμο και ευαίσθητο έχουμε να παρουσιάσουμε ως Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Να πω ότι όλη η εκδρομή εξελίχτηκε ομαλά, περάσαμε υπέροχα και γεμίσαμε εντυπώσεις αλλά και εμπειρίες στο πανέμορφο τοπίο που ξεχύνεται στους πρόποδες του ξακουστού από τα παιδικά μου χρόνια όρους (πιο είναι το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας;) μια ερώτηση που την κάνω ακόμη στο μικρό γιό μου . Η εκδρομή , όπως και όλες οι εκδρομές αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να γελάσουμε και βέβαια να τραγουδήσουμε.
2014-03-olympos-e026
2014-03-olympos-a033
Η εκδρομή ήταν διήμερη και προλάβαμε πράγματι να κάνουμε αρκετά. Φτάσαμε νωρίς το μεσημέρι στο Λιτόχωρο ,από εκεί αφήσαμε τα πράγματά μας στο καταφύγιο «Σταυρός» και ξεκινήσαμε από τα Πριόνια να κατεβαίνουμε τον όμορφο όγκο , ο οποίος μάθαμε ότι ήταν και σχετικά νεαρός σε ηλικία, για βουνό !!!Η μέρα ήταν καταπληκτική , οι μυρωδιές τα λουλούδια , οι καταρράκτες και γενικά το τοπίο ήταν για όλους μας μια έκπληξη κάτι που καταγράφηκε στις πάμπολες φωτογραφίες που ακούραστα τραβούσε ο καλός μας συνάδελφος Αλέξης Χαραλαμπίδης και όχι μόνο.
2014-03-olympos-c029
2014-03-olympos-d014
Ακολουθήσαμε λοιπόν το πρόγραμμα που μας είχαν ετοιμάσει οι εκλεκτοί συνάδελφοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αν. Ολύμπου και πραγματικά κρεμόμασταν από τα χείλη τους για το τι θα μας πουν , μιας και οι πληροφορίες ήταν άφθονες όσον αφορά τη μυθολογία , την ιστορία , το οικοσύστημα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και πολλά άλλα …γεμίσαμε λοιπόν πληροφορίες αλλά και μια τσάντα με ότι μας έκανε εντύπωση (εκτός από πέτρες και φυτά, απαγορεύεται ρητά ) φυλλαράκια, κλαδάκια, κουκουνάρια, φλοιούς δέντρων κλπ) για να κάνουμε κατασκευές και ενθύμια. Επιστρέφοντας είχαμε πολλά να θυμηθούμε, τα φρεσκάραμε παρακολουθώντας μια παρουσίαση από τους συνοδούς μας και στην συνέχεια ακολούθησε φαγοπότι και όπως καταλαβαίνετε ένα μικρό ξενύχτι και αυτό γιατί το καταφύγιο κλείνει τα φώτα νωρίς.
DSC_0271
Έτσι μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη λειτουργία του δάσους ως πλήρες οικοσύστημα καθώς και τη σημασία του για τον άνθρωπο, να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δεξιότητες για αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων. Να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους. Να αγαπήσουν το δάσος ώστε να θελήσουν να το προστατέψουν με συγκεκριμένες δράσεις. Επίσης να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης και σωστής διαχείρισης του δασικού πλούτου, ώστε να αναπτυχθούν οι υπεύθυνες στάσεις που θα συμβάλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα αυτό πραγματικά προσεγγίζεται η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
Και έτσι λοιπόν πράγματι ως μια γενική αίσθηση όλοι αντιληφθήκαμε ότι δίπλα σε ένα τέτοιο όγκο νιώθεις ένα κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος και όχι ο κυρίαρχος του.
DSC_0342DSC_0332
Την άλλη μέρα ακολούθησε μια επίσκεψη στο ΚΠΕ Αν. Ολύμπου που εδρεύει στον Παλαιό Παντελεήμονα , όπου η θέα είναι μαγευτική και βέβαια μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του «ΔΙΟΝ». Περισσότερα όμως για την συγκεκριμένη επίσκεψη ετοιμάζεται πυρετωδώς η κ. Βλαδίκα να σας πει περισσότερα.
2014-03-olympos-b018
2014-03-olympos-c025
Εν κατακλείδι περάσαμε υπέροχα, και μιας και αγαπήσαμε φέτος τα βουνά σκαφτόμαστε να ακολουθήσει μια ακόμη επίσκεψη σε ένα άλλο δημοφιλή όγκο ,το βουνό «Μπέλες», με ξενάγηση τώρα από το ΚΠΕ Ποροϊων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s